Hastalığın teşhisi nasıl konulur ?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi hastanın ayrıntılı bir biçimde sorgulanması ve fizik muayene astım hastalığının teşhisi için anahtar role sahiptir. Hastalar genellikle zaman zaman gelen nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük, balgam çıkarma, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtilerden söz ederler.

Bu belirtilerin şiddeti değişkendir. Bazı astım hastalarında sadece hafif bir öksürük varken bazı hastalarda şiddetli nefes darlığı hastayı acil servise kadar götürebilir. Fizik muayenede hasta, solunum sıkıntısı içerisinde olabilir. Akciğerler dinlenildiği zaman hırıltı-hışıltı duyulabilir ve hatta hırıltı şiddetli ise hasta ve yakınları tarafından kolaylıkla fark edilebilir. Hastanın sorgulanması sırasında belirtilerin sürekli olup olmadığı, mevsimsel özelliklerinin olup olmadığı, ev tozu, polen veya hayvanlarla temas halinin belirtileri tetikleyip tetiklemediği gibi özellikler belirlenir.

Hastanın kendisinde ve ailesinde alerjik hastalıkların varlığı da sorgulanmalıdır. Anamnez ve fizik muayene sonrası akciğer grafisi ve özellikle solunum fonksiyon testleri ve bazı kan tetkiklerinin yapılması ile hastalığın teşhisine ulaşılır.